BLOG

Εύκολο, γρήγορο και υγιεινό μαγείρεμα με τηγάνι wok

To wok αποτελεί ένα από τα βασικότερα σκεύη της ασιατικής κουζίνας και είναι κατάλληλο για υγιεινή, γρήγορη και εύκολη παρασκευή φαγητού.

Με το wok μπορείς να μαγειρέψεις σχεδόν τα πάντα, από ορεκτικά και σούπες, μέχρι πιάτα με κρέας, θαλασσινά, λαχανικά, καθώς και γλυκά. Και όλα αυτά με την ελάχιστη ποσότητα λιπαρών ουσιών. Ωστόσο, για να μπορέσεις να αξιοποιήσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ένα τηγάνι wok, θα πρέπει να το χρησιμοποιείς σωστά.

Πριν όμως δούμε τους τρόπους που μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα wok ας μάθουμε ορισμένες ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με αυτό το υπέροχο μαγειρικό σκεύος.

Η εφεύρεση του wok
Σύμφωνα με φήμες και εικασίες, το wok εφευρέθηκε από τους Κινέζους περίπου πριν από 2.000 χρόνια και θεωρείται ότι είναι ένα από τα πιο κοινά μαγειρικά σκεύη στην Κίνα. Τα πρώτα wok ήταν κατασκευασμένα από σφυρηλατημένο σίδηρο και διέθεταν κωνικό σχήμα. Δεδομένου ότι το κινέζικο wok είναι ένα τηγάνι κοίλου σχήματος χωρίς «ραφές» ή γωνίες, φαίνεται ότι επινοήθηκε ώστε να εφαρμόζει στην στρογγυλή οπή της κινέζικης πυροστιάς, όπου για καύσιμα χρησιμοποιούνταν ξύλα.

Το wok ήταν η πιο ιδανική λύση για το καθημερινό μαγείρεμα, αφού επέτρεπε το γρήγορο και αποτελεσματικό μαγείρεμα πάνω από φλεγόμενα ξύλα και κάρβουνα. Όταν το wok τοποθετούνταν πάνω στην οπή της πυροστιάς, ο στρογγυλός πυθμένας του γινόταν το θερμότερο σημείο του, ενώ οι άνω πλευρές του τηγανιού παρέμεναν σχετικά λιγότερο θερμές. Θέλοντας να επωφεληθούν από αυτή τη διαφορά θερμοκρασίας, οι Κινέζοι ψήνουν ή τηγανίζουν πολύ γρήγορα μέσα στο wok μικρά κομμάτια φαγητού. Χάρη στην υψηλή θερμοκρασία που αναπτύσσεται στο πυθμένα του wok, το φαγητό κρατά τα ξεχωριστά αρώματα των υλικών που χρησιμοποιούνται, ενώ αναμιγνύονται εύκολα όλα μαζί και σχηματίζουν αντίθετες γεύσεις που εναρμονίζονται μεταξύ τους.

Σταδιακά το wok άρχισε να χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες της Ασίας, μεταξύ αυτών η Ιαπωνία, η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες και η Ινδία, ενώ πλέον αποτελεί ένα πολύ δημοφιλές μαγειρικό σκεύος σε ένα μεγάλο μέρος του βιομηχανοποιημένου κόσμου. Οι Ασιάτες θεωρούν το wok ως πολύτιμη κληρονομιά τους, ενώ ακόμη και σήμερα τα μυστικά του μεταδίδονται από γενιά σε γενιά. Υπάρχει μάλιστα και ένας μύθος που λέει ότι κάθε wok κουβαλά τη σοφία και τις μαγειρικές ικανότητες των προκατόχων του. Έτσι, σύμφωνα πάντα με τον εν λόγω μύθο, όσο πιο παλιό και μεταχειρισμένο είναι ένα wok, τόσο αποτελεσματικότερα μαγειρεύει!

Το wok στις μέρες μας
Το wok είναι πλέον ένα πολυχρηστικό μαγειρικό σκεύος που απαντά στην ανάγκη του σύγχρονου κόσμου για γρήγορο, εύκολο και υγιεινό μαγείρεμα. Εκτός από σοτάρισμα, τηγάνισμα και ψήσιμο, το wok είναι επίσης ιδανικό και για μαγείρεμα στον ατμό. Το στοιχείο που κάνει τη διαφορά σε ένα wok είναι η μεγάλη εσωτερική του επιφάνεια, χάρη στην οποία μπορεί και διατηρεί την ίδια υψηλή θερμοκρασία σε όλα τα σημεία του. Αυτό το χαρακτηριστικό επιτρέπει ομοιόμορφο και γρήγορο μαγείρεμα, χωρίς πολλά λιπαρά (αφού μπορείς να μαγειρέψεις με ελάχιστο λάδι ή βούτυρο).

 

Market Quest συνεργαστείτε μαζί μας

αν δραστηριοποιείστε στο λιανικό εμπόριο και επιθυμείτε να συνεργαστείτε με την εισαγωγική εταιρία Market Quest,

Market Quest επικοινωνείστε μαζί μας

επικοινωνείστε με την ομάδα μας στο τηλέφωνο 210 68 40 222 από Δευτέρα έως Παρασκευή στις 10π.μ - 6μ.μ

Market Quest στείλτε μας e-mail

ή στείλτε μας μήνυμα στη διεύθυνση info@marketquest.gr και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας

contact info

Ερατούς 6 & Μενελάου, Μαρούσι

210 68 40 222

info@marketquest.gr

marketquest.gr by overmedia.sa is licensed under CC BY-NC-ND 4.0 Creative CommonsCreative CommonsCreative CommonsCreative Commons

Market Quest Equal Access #equalaccess Market Quest Equal Access
Designed & Developed by: Overmedia SA